Polykemi Inc öppnar fabrik i USA

Pressmeddelande,22 april, 2021

Polykemi Group investerar närmare 100 miljoner kronor i en egen fabrik i USA. Det är den största enskilda satsningen i företagets historia. Målsättningen är att starta egen tillverkning av plastcompounds redan 2022. 

– Vi är väldigt glada över den här affären. Den ökar vår närvaro och ger oss många nya möjligheter på den amerikanska marknaden, säger Johan Hugoson, VD Polykemi Inc. 

Amerikanska Polykemi Inc är ett helägt dotterbolag till det svenska familjeföretaget Polykemi AB och har sedan starten 2013 arbetat för att öppna egen tillverkning av högkvalitativa plastcompounds på den amerikanska marknaden. Nu är affären klar.

– Vi har hittills levererat mer än 10 000 ton till kunder på den nordamerikanska marknaden via amerikanska produktionspartners eller genom leveranser från Ystad. Vårt mål har dock hela tiden varit att starta upp egen produktion i USA och nu har vi nått den milstolpen. Den nya fabriken ligger geografiskt nära våra nuvarande kunder vilket gör att vi får en tydligare närvaro och en ännu starkare kundrelation, säger Johan Hugoson.

Egen tillverkning på tre kontinenter 

Investeringen i fabriken i Gastonia utanför Charlotte i North Carolina är den största enskilda satsningen i företagets historia och den lägger grunden för att Polykemi Inc ska kunna växa ytterligare på den amerikanska kontinenten. Fabriken är cirka 5000 kvadratmeter och är förberedd för utbyggnad upp till 10 000 kvadratmeter. Den ska utrustas med två produktionslinjer och tillverkningen väntas starta under det andra kvartalet av 2022.

– Den nya fabriken i USA gör att vi nu har egen tillverkning på tre kontinenter, vilket också innebär att vi har en enhetlig kvalitetskontroll. Vi kan garantera samma höga kvalitet på både nyvara och återvunna råvaror, samt samma färgnyans på det material som levereras från alla våra fabriker. Det gör att vi kan ha ett nära samarbete med kunder som producerar på olika kontinenter, säger Johan Hugoson.

En satsning för framtiden 

Polykemi Inc kommer att producera samma material i USA som företaget gör i Europa och Asien. Dessutom kommer leveranserna till de amerikanska kunderna direkt från fabriken i North Carolina, vilket sparar tid, kostnader och miljön.

– Detta är en satsning för framtiden och lägger grunden för att Polykemi Group ska kunna växa ytterligare framöver och bli en självklar aktör även på den amerikanska marknaden för plastcompunds, säger Johan Hugoson.

Polykemi-Inc-Live-announcement-Gaston-County-Government

Martin Eriksson, Business Controller, och Johan Hugoson, VD för Polykemi Inc, under livesändning tillsammans med Gaston County Government för att tillkännage den nya fabriken.

Pressen informerar

Plastforum

Plastforum NO

Ystad Allehanda

Plasttech (Engelska)

Plastics Technology (Engelska)

Interplas Insights (Engelska)

Gaston County (Engelska)

The Charlotte Observer (Engelska)

Charlotte Stories (Engelska)

WFAE (Engelska)

WSOC (Engelska)

North Carolina Construction News (Engelska)

Area Development (Engelska)

Wral Tech Wire (Engelska)

Powder & Buld Solids (Engelska)