Polykemis dotterbolag Rondo Plast levererar återvunna material till Volvo Cars

Nyheter, Pressmeddelande,22 november, 2018

Rondo Plast stödjer Volvo Cars ambition att till år 2025 ha minst 25% av plasten i sina bilar tillverkad av hållbart material. Volvo Cars demonstrationsbil som visades i somras exemplifierar sitt engagemang för denna ambition, som är den mest progressiva av någon tillverkare av premiumbilar.

Sedan starten av projektet har Rondo Plast varit en central samarbetspartner som diskuterat och kommit fram till lösningar med både formsprutare och Volvo Cars. Rondo ser stora möjligheter för verksamhetens framtid genom att vara delaktig i detta ambitiösa initiativ och ge prov på företagets breda kunskaper.

– Bilen bygger på den befintliga XC60 modellen där man i detta projekt bytt ut plastdetaljer motsvarande ca 60 kg till återvunnen plastråvara. Som compoundör har vi varit involverade sedan de första tankarna kring denna bil började utformas, berättar Fredrik Holst, produktchef på Rondo Plast.

Rondo_Plast_Fredrik_Holst_Volvo_Demo_Car_Polykemi_website

Källorna för Rondos återvunna material härstammar från både industri- och konsumentspill. I denna demonstrationsbil har Rondos material använts till luftkanaler, centralkonsolen bakom radio och display samt hjulhus och lastgolvsstöd men även till andra applikationer.

– Vårt material används till bärande och tekniska funktioner som ofta kläs med något ytmaterial, fortsätter Fredrik Holst. Det är också i dessa komponenter som den största möjligheten för Volvo Cars finns framöver. Detta för att uppnå det ambitiösa och tydliga målet att minst 25 % av plasten i deras bilar ska år 2025 baseras på återvunna råmaterial.

– Vi lyfter på hatten och konstaterar att detta officiella ställningstagande från Volvo Cars bör vara det första i sitt slag av en fordonstillverkare i premiumsegmentet. Det är vår absoluta avsikt att fortsätta vara en naturlig samarbetspartner när det gäller kvalitetssäkrade compounds baserat på helt eller delvis återvunnen råvara, avslutar Fredrik Holst. Låt oss fortsätta resan mot gemensamma mål!

Granules_Polykemi_Rondo_website

Om Rondo Plast

Rondo Plast är en del i Polykemi koncernen som levererat compounds sedan 1968. Tack vare samarbetet med Polykemi finns omfattande erfarenhet nära till hands i all utveckling. Detta har i sin tur skapat ett unikt koncept på marknaden och Rondo Plast har blivit en av de ledande inom sitt område, compoundering av återvunnen plast.

Läs mer på Rondo Plasts hemsida   →

Läs Volvo Cars pressmeddelande här  →


Pressen informerar om detta:

Ystad Allehanda

Plastforum

Nordiske Medier

Recycling

Motor-Magasinet

Magasinet Plast DK

Plastforum NO

EPPM (Engelska)

British Plastics & Rubber (Engelska)

Recycling Magazine (Engelska)

Plastech (Engelska)

Plastic Portal (Engelska)

Composite Solutions Magazine (Engelska)