top of page

Över 55 år
av expertis

Första utskicket

Så här såg den ut. Vårt allra första utskick som gick ut i samband med grundandet 1 mars.

Polykemi i Danmark

Bara tre år efter starten tog vi det första steget mot målet att etablera Polykemi utanför Sveriges gränser. En agent i Danmark gav oss en flygande start.

1971

Laboratoriet

Vi visste tidigt att vi behövde ta vara på våra underlag och resultat för att bedriva ett kvalitativt utvecklingsarbete. Våra visioner har alltid siktat högt, oftast bildligt men ibland också bokstavligt, med hjälp av vingliga stegar.

1972

Oljekrisen

Året 1973 var en dramatisk tid. De arabiska staterna införde ett embargo på export av olja till i första hand USA och västra Europa. Råvarupriset på plast steg med nästan 500 procent vilket innebar att vi kunde göra goda vinster på inneliggande lager. Med våra affärsförbindelser kunde vi också göra bra affärer som innebar full sysselsättning under hela oljekrisen, något stora delar av övrig industri kämpade hårt med. Vi ökade vår omsättning med cirka 100 procent och har aldrig haft en större procentuell vinst.

1973

En "ny" fabrik

I januari 1976, knappt ett halvår efter den förödande branden, hade vi byggt upp en ny fabrik och startat upp produktionen. I samband med återuppbyggnaden satsade vi hårdare på export och startade dessutom vår produktion av polyamid- och polykarbonatcompounds.

1976

Kuppen i Köpenhamn

Under stormässan ”Plastic -79” i Köpenhamn gick vi vår egen väg. I stället för en mässmonter på området gästspelade våra fyra säljare som bartenders på en pub i närområdet. Historierna berättar om ett lyckat säljstrategiskt drag och en oförglömlig kväll för de som deltog.

1979

1975

Polykemi brinner

Den 13 augusti 1975 bröt en stor brand ut i fabriken. Drygt 75 procent av vår produktion och vårt lager slogs ut från en dag till nästa. Tack vare ett helhjärtat engagemang från våra anställda med produktion dygnet runt under nästan fyra månader kunde vi vända en hotande avveckling till utveckling.

Hugo Jönsson grundade Polykemi

Den 1 mars 1968 startade Hugo Jönsson Polykemi. Företagets affärsidé var att tillverka och sälja kundanpassade plastcompounds till skandinaviska kunder.

1968

Första fabriken

Den 1 december 1968 invigde vi vår första fabrik med 450 m2 produktions- och lageryta samt 150 m2 kontor och personalutrymme. Nu satte arbetet i gång på allvar med två produktionslinjer och omväxlande två- och treskift.

Ikea och ikonen Ögla

Ikeas succé med stolen Ögla ledde inte bara till en snygg sittmöbel. Den blev också starten på fler stolar tillverkade i samma material, nämligen vår POLYfill. Och inte bara stolar blev det! Snart fick ett av våra idag största kundsegment bilindustrin upp ögonen för materialet.

1982

Tidiga plaståtervinnare

Vi har kunnat återvinna plast sedan 1968, men 1980 bildade vi dotterbolaget Rondo Plast för att renodla produktionen i våra verksamheter och låta Rondo Plast ta hand om produktionen baserad på återvunnen råvara. Polykemi behöll produktionen av material baserade på nyvara. Det var ett sätt att tydliggöra för våra kunder vilken plast som var baserad på vad i en tid då återvunnen plast inte stod högt på våra kunders önskelistor. Det var också ett sätt för oss att tidigt satsa på vad vi var övertygade om skulle bli större i framtiden: utveckling av material baserade på återvunnen råvara.

1980

Rondo Plast

Polykemi i Tyskland

År 1990 tog vi klivet utanför Skandinavien när vi grundade Polykemi GmbH Deutschland i orten Hattingen i västligaste Tyskland, för att bättre nå vår europeiska marknad.

1990

Polykemi i Tjeckien och Slovakien

Europa var redo för oss och bara två år efter uppstarten av vårt tyska dotterbolag, grundade vi Polykemi spol. sr.o för att ta hand om den europeiska marknaden österut.

1992

1997

Nästa generation tar över

Efter nästan 30 med Polykemi blev det dags för Hugo Jönsson att lämna över ansvaret till sina båda söner. Ola Hugoson fick rollen som VD och Lars Hugosson tillträdde som vice VD. Hugo stannade kvar som företagsstyrelsens ordförande.

Kvittot på kvalitet

”Den som slutar att bli bättre, slutar vara bra” är en regel som vi levt efter alltid. År 1994 fick vi det första kvittot på vårt arbete, kvalitetscertifikatet ISO 9001.

1994

Polykemi i Kina

Vi startade Polykemi Compounds i Kina år 2005 med ett kontor i Shanghai. Tre år senare, 2008, invigde vi vår fabrik i Kunshan och började produktionen där.

2005

Taxi till Portugal

En plötslig familjeresa till värmen för en av Ystads taxichaufförer blev lösningen när vi brådskande behövde skicka ett provmaterial till Portugal. Chauffören fick tid till semester med familjen på vägen hem och vi la grunden till en affär med Iran som varade i tolv år.

2000

Hugo Hallen

Vår grundare Hugo Jönssons engagemang inom Ystads IF handbollsförening var uppenbart för alla i hans närhet. När Hugo fyllde 75 år firade vi genom att köpa Ystads nerlagda regementes gymnastikhall och skänka den vidare till föreningen. Nytt namn på hallen blev Hugo-hallen.

Etablering av folieproduktion

I en era när Polykemi växte mycket geografiskt, växte vi även i kompetens. År 2008 grundade vi dotterbolaget Scanfill för att ge våra kunder närmre till inköp av plastfolie och för oss själva att utveckla området kring folieextrudering.

2008

En tyst minut för Hugo

Den 11 juli 2013 lämnade Hugo Jönsson sitt livsverk till oss efterlevande, att förvalta med samma nyfikenhet, omtanke och glädje som han gjort fram till sin sista dag. Den dagen höll vi en tyst minut för hans gärning och minne.

2013

Polykemi i USA

År 2013 grundade vi dotterbolaget Polykemi Inc. i Delaware, USA, och hade därmed etablerat oss på tre kontinenter. Dotterbolaget fungerade då som försäljnings- och distributionscentrum för den amerikanska marknaden.

Grattis Polykemi 50 år!

När vi fyllde 50 år bjöd vi in anställda och kunder till att fira med pompa, ståt och en riktigt stor fest.

2018

Konceptet Materialsmart

Efter ett omfattande arbete lanserade vi Materialsmart, ett koncept med verktyg som räknar ut våra materials miljö- och klimatpåverkan. Konceptet blev en viktig pusselbit i att hjälpa våra kunder att göra informerade, smarta materialval.

2021

Polykemi i Mexiko

Den 1 mars 2023 grundade vi dotterbolaget Polykemi Mexico i Mexico City. På dagen exakt 55 år efter att Hugo Jönsson grundade Polykemi 1968.

2023

Produktion i USA

Vår fabrik i Gastonia, North Carolina, förverkligade en milstolpe vi drömt om länge: nämligen den att producera på tre kontinenter. Med den femte fabriken i ordningen kom vi närmre våra kunder på den amerikanska marknaden.

Andra fabriken i Kina

Inte ens 20 år efter att vi startade vår produktion i Kina kunde vi glädjas åt att inviga vår andra fabrik i Kina, denna gång i Chongqing i Sichuanprovinsen.

Biocirkulära material

Mot slutet av 2023 blev vi certifierade enligt ISCC PLUS, något som garanterar våra kunder total spårbarhet i produktion och leverans av biocirkulär massbalanserad plastråvara. Ett självklart och nödvändigt steg att ta för att fortsätta resan framåt mot en mer hållbar industri.

bottom of page