top of page

Knivskarp innovation för framtiden

Uppdaterat: 2 maj


I ett unikt samarbete har de svenska tillverkarna Morakniv, Alleima, Rondo Plast och TK Pac gått samman för att utveckla en kniv som till stor del är tillverkad av återvunnet material. Det är trotjänaren Morakniv Basic 546 som får en uppföljare, ett alternativ för den miljömedvetna hantverkaren som inte tummar på svensktillverkade kvalitetsverktyg. Nyheten Basic 546 SE presenterades på Nordbygg vid Stockholmsmässan den 23 april. 


Idén om att förverkliga en vision att utveckla en kniv som minskar klimatavtrycket i olika delar av tillverkningsprocessen utan att kompromissa med kvalitet föddes under fjolåret. Sedan dess har företagens innovationsförmåga drivits av en stark vilja att skapa nya valmöjligheter för hantverkaren. 


En del av resultatet i samarbetet är att Morakniv nu kan erbjuda den nya kniven utan polymerfodral. Detta möjliggör för användare som redan har ett matchande knivfodral att endast ersätta själva kniven, vilket ger en ökad flexibilitet. I stället skyddas den av ett transportskydd tillverkat av 100% återvunnen kartong. Nya Basic 546 SE har också ett knivblad av det svenska rostfria stålet Alleima 12C27 med en återvinningsgrad som uppgår till mer än 90% samt ett skaft tillverkat av 70% återvunnen polymer.


Ståltillverkaren Alleima, polymergranulat-producenten Rondo Plast och förpackningsproducenten TK Pac har precis som Morakniv tillverkning i Sverige, vilket säkerställer den kvalitativa höjd som den helsvenska slutprodukten besitter. Tillverkningsprocesserna är dessutom delvis eller helt drivna av grön energi, vilket ger samarbetet ytterligare en dimension ur hållbarhetsaspekten.


”Alleima har levererat högkvalitativt rostfritt stål från stålverket i Sandviken till vår knivfabrik i ungefär ett sekel och har successivt ökat återvinningsgraden i stålet som vi använder. Det är spännande att vi för första gången inleder ett djupare samarbete tillsammans med våra leverantörer för att skapa ett mer hållbart alternativ. Rondo Plast och TK Pac är två nya bekantskaper som vi är mycket glada över att ha med i projektet,” konstaterar Mats Östling, Chief Business Development Manager på Morakniv.

 

Tack vare samarbetet presenteras nu en hållbar och högkvalitativ kniv för bygg- och anläggningssektorn med en helsvensk tillverkningsprocess. Att välja svensktillverkade produkter är att välja en mer hållbar framtid med hänsyn till människan och miljön i vårt närområde.


 

Morakniv har sedan 1891 tillverkat högkvalitativa knivar för världen från knivfabriken i Mora. I den delvis teknologiskt avancerade knivfabriken delar moderna robotceller golv med skickliga hantverkare, vars spetskompetens ofta sträcker sig generationer bakåt i tiden. En äkta kniv från Morakniv är därmed alltid tillverkad i Mora.


Alleima är en global tillverkare av högförädlade produkter i avancerat rostfritt stål och speciallegeringar samt lösningar för industriell värmning. I över hundra år har företaget från Sandviken återvunnit stål och sedan länge använt en elektrisk ljusbågsugn uppvärmd med fossilfri el som ger låga CO2-utsläpp. Det är en mer koldioxidsnål process än då järnmalm smälts i en masugn uppvärmd med fossila bränslen.


Rondo Plast, som är en del av Polykemi Group, återvinner industriavfall och vidareutvecklar kvalitetssäkrade granulat för nyproduktion. Med en gedigen erfarenhet kring återvinningsprocesser kan företaget från Ystad producera det mest materialsmarta valet, sett till funktion, kvalitet och hållbarhet.


TK Pac konstruerar, utvecklar och producerar förpackningar av bland annat återvunnen kartong.ckningar av bland annat återvunnen kartong.

Komentar


bottom of page