top of page

Mångmiljoninvestering ger helt nya återvinningsmöjligheter


En ny investering ger Polykemis dotterbolag Rondo Plast möjligheten att hantera helt nya materialkällor och därmed hjälpa både leverantörer och kunder att ytterligare öka sin återvinningsgrad. Det är en stor vinst för både klimat och ekonomin.


Rondo Plast, med huvudkontor i Ystad, har investerat över tio miljoner kronor i en ny plastkompaktor som sammanpressar produktionsspill samt en ny klippmaskin. Plastkompaktorn har kapacitet att hantera mer än 4000 ton material om året, vilket innebär nya möjligheter för företaget.


– Tack vare investeringen kan vi ta hand om fler fraktioner av återvinningsbar plast och industrispill från våra leverantörer än tidigare, säger Patrik Lindqvist, strategisk inköpare på Rondo Plast..


– I vissa fall har det tidigare kasserats som brännbart avfall, men nu kan vi uppgradera och återanvända det i vår produktion av högkvalitativa återvunna plastcompounds.


Via transportbandet går materialet vidare till kvarnen och sedan till den kompakterande delen.
Damm och spån från bearbetning eller fräsning av plastdetaljer som nu inte behöver malas utan går direkt in till komprimering.

Ökar antalet källor och leverantörer

Rondo Plast har sedan 1980 varit specialiserade på utveckling och tillverkning av kundanpassade plastcompounds av återvunna råvaror. Den nya plastkompaktorn är placerad i fabriken i Ystad och är den första av sitt slag som Polykemi Group förvärvar. Kompaktorn hanterar industrispill i god kvalitet från bland annat fiber, rep, non-woven, plast-film, etiketter, damm och spån.


– Det är en helt ny produktionsteknik för oss som gör att vi nu kan hantera ett betydligt bredare sortiment av material som vi inte har kunnat processa tidigare på grund av dess form eller låga densitet, förklarar Patrik Lindqvist.


– Detta ökar inte bara tillgången till fler källor och breddar antalet leverantörer utan är också ett ännu mer hållbart sätt att arbeta på.


En del av investeringen består även av en kompletterande klippmaskin som klipper sönder längre eller tilltrasslade bitar av fiber och rep. Denna satsning innebär inte bara nya materialkällor i en användbar form i kompaktorn utan ökar även kapaciteten och effektiviserar den generella återvinningsverksamheten för Rondo Plast.


Nonwoven-spill från bland annat hygienindustrin, till exempel från produktion av blöjor, som Rondo Plast nu kan återvinna.

 

Polyamidfiber från produktion av bland annat kläder och mattor.

Comentarios


bottom of page