top of page

Polykemi x HEXPOL TPE


De svenska kompoundörerna HEXPOL TPE AB och Polykemi AB har samarbetat kring ett 2K-projekt för hållbar utveckling av konsumentprodukter.


Att göra ett materialval kan vara en komplicerad uppgift när man designar konsumentprodukter. Det finns många egenskaper att balansera, och valet blir ännu mer komplext när man inkluderar ekodesignprinciper.


Att dessutom välja två material till en 2K-detalj innebär inte att utmaningen blir fördubblad, den blir i kvadrat. För att underlätta detta beslut har HEXPOL TPE och Polykemi gått samman för att möjliggöra kombinationer baserade på egenskaper och hållbarhetsmål.


För att demonstrera möjligheterna att minska produkters koldioxidavtryck, öka återvinningsbarheten och även optimera vidhäftningen, möts Polykemis Materialsmart® och HEXPOL TPE:s Sustainable Materials Lab för att skapa testade lösningar.


– Att göra ett välgrundat val är nyckeln till att minska koldioxidutsläppen och att tydliggöra konsekvenserna är det första steget på denna resa, säger Henrik Palokangas, hållbarhetsspecialist på Polykemi (till vänster i bild).


Materialkombinationer som minskar klimatavtrycket

HEXPOL TPE och Polykemi har gjort ett omfattande arbete inom hållbarhetsområdet, vilket gör det möjligt för dem att tillhandahålla Product Carbon Footprints (PCF) från vagga till grind (cradle-to-gate) och beräkna Global Warming Potential (GWP) per kilo material.


PCF-data visar att en övergång från en kombination av fossilbaserad ABS från Polykemi, övergjuten med fossilbaserad TPE från HEXPOL TPE, till återvunnen PP och TPE med bio-cirkulärt attribuerat innehåll, kan ge en minskning av CO2-e med 77%.


Denna kombination kan också ge fördelar när det gäller kompatibilitet vid livscykelns slut och återvinning.


Dessutom testades kombinationer med mekaniskt återvunnen ABS och bio-cirkulär TPE, vilket gav en minskning av CO2-e med 57% jämfört med de helt fossilbaserade motsvarigheterna.


TPE:n har ett biocirkulärt attribuerat innehåll via massbalansprincipen från 2:a generationens råvaror.


– För att åstadkomma verklig förändring och leverera den nödvändiga omställningen av plastindustrin måste vi samarbeta. Det här projektet handlar om att använda vår samlade kunskap för att möjliggöra kombinationer med lägsta möjliga koldioxidavtryck och högsta möjliga återvinningsbarhet. Samtidigt som vi säkerställer materialens vidhäftningsförmåga och hållbarhet, säger Klas Dannäs, hållbarhetschef på HEXPOL TPE (till höger i bild).


Mer information


A5-Flyer-Hexpol-x-Polykemi
.pdf
Ladda ner PDF • 1.17MB

 

Om Polykemi AB

Alltsedan företaget startades våren 1968 har grundidén varit densamma; att utveckla och tillverka kundanpassade plastcompounds och att sträva efter att göra detta bättre än någon annan i världen.


Polykemi Group består av Polykemi AB, Rondo Plast AB och Scanfill AB, alla med säte i Ystad, samt Polykemi Compounds Kunshan och Chongqing i Kina, Polykemi Inc. i Gastonia, NC, USA och ett antal säljbolag runt om i världen.


Med flera fabriker i Sverige, Kina och USA har vi produktion på tre kontinenter och förser kunder över hela världen med kundanpassade plastcompounds baserade på både ny plastråvara och återvunna råmaterial av högsta kvalitet.


Familjeföretaget har sedan starten hjälpt åtskilliga kunder inom varierande branscher att välja rätt material, anpassat efter just deras produkt.Polykemi Kontakt för pressfrågor


Mia Persson

Communications & Marketing

Polykemi AB


Om HEXPOL TPE

HEXPOL TPE är en internationell polymerblandningsgrupp som specialiserat sig på termoplastiska elastomerer (TPE) för viktiga branscher som konsument-, medicin-, förpacknings-, fordons- och byggindustrin.


Vi var bland de första företagen som tillverkade TPE i Europa, och mer än 50 år senare fortsätter möjligheterna att inspirera oss – ja, vi är självutnämnda TPE-freaks!


Våra internationella team arbetar med kunder över hela världen, utvecklar nya polymerkombinationer och skapar skräddarsydda material som är säkrare, mer hållbara och mer hållbara.HEXPOL TPE Kontakt för pressfrågor


Jill Bradford

Group Marketing & PR Manager

HEXPOL TPE


HEXPOL® and Dryflex® are registered trademarks property of the HEXPOL group of companies.

Komentarze


bottom of page