Polykemi har tecknat en avsiktsförklaring med Sysav för framtida förvärv av negativa utsläppsverifikat från Sysavs planerade CCUS-anläggning i Malmö. Det innebär att Polykemi kan kompensera för utsläpp som är svåra att eliminera på andra sätt och visar hur regionala industrier kan samverka i klimatarbetet.
Sysav planerar att införa CCUS-teknik (Carbon Capture, Utilisation and Storage) vid avfallskraftvärmeverket i Malmö, med målet att ha en anläggning på plats år 2030. I drift förväntas anläggningen kunna fånga upp cirka 400 000 ton koldioxid årligen. När biogen koldioxid sedan lagras permanent under jord resulterar det i negativa utsläpp.
Den framtida CCUS-anläggningen förväntas spela en regional nyckelroll i att erbjuda klimatbesparande lösningar till kommuner, företag och organisationer som är angelägna om att minska sin klimatpåverkan. Sysavs mål är att fatta investeringsbeslut för fullskalig anläggning 2027.
– Tillsammans med Polykemi visar vi att det är möjligt att kombinera industriell tillväxt med ambitiösa klimatmål. Avsiktsförklaringen är ett utmärkt exempel på hur regionala samarbeten kan skapa verklig förändring, säger Malin Dahlroth, vd Sysav. Det är också ett kvitto på att vår produkt kommer att hålla högsta möjliga standard som klimatkompensation.
– Samarbetet med Sysav är ett betydande steg i vår hållbarhetsresa, där vi tar ansvar för utsläpp som inte kan elimineras i vår produktion. Genom att köpa negativa utsläpp säkerställer vi att vår klimatpåverkan minimeras, även för de områden vi ännu inte har tekniska lösningar för att åtgärda. Detta är en viktig del av vårt engagemang för att driva en mer hållbar utveckling inom plastindustrin”, säger Jörgen Andersson, Chief Quality & Environmental Officer på Polykemi.
Ystad Summit - seminarium om CCUS
Under Ystad Summit bjuder Sysav in till ett seminarium som fokuserar på Skånes största klimatprojekt och hur CCUS (Carbon Capture, Utilization and Storage) kan bidra till att Sverige når sina klimatmål till 2045. Bland de medverkande finns Magnus Pettersson, vd Sysav Utveckling och Henrik Palokangas, Sustainability Specialist på Polykemi, som kommer att dela sina insikter om industrins möjligheter att integrera CCUS i hållbarhetsarbetet. Tillsammans med andra experter från regionen diskuteras hur samarbete kan omvandla en stor utsläppskälla till en drivkraft för klimatlösningar och påskynda omställningen i både Skåne och Sverige.
Fakta CCUS
CCUS, Carbon Capture Utilisation and Storage, innebär att koldioxid fångas in och görs till flytande form med hjälp av tryck och låg temperatur. Därefter kan den antigen lagras säkert i berggrunden under mark och havsbotten eller användas som råvara i andra processer, till exempel bränsle.
När koldioxid av biogent ursprung lagras permanent uppstår minusutsläpp (permanent removals på engelska) som kan användas av aktörer som önskar motverka emissioner som inte kan minskas på annat sätt eller till rimlig kostnad, för att nå netto-noll-utsläpp – Net Zero. En marknad för CDR-certifikat, Carbon Dioxide Removal, håller på att växa fram.
Comments