top of page

55 år av hållbara plastmaterial på Elmia Subcontractor

Uppdaterat: 2 maj


Ett lyckat mässdeltagande på Elmia Subcontractor 2023! 

Ett stort tack till alla som besökte vår monter och för möjligheten att diskutera industritrender och visa upp våra innovationer.


Vi uppmärksammande ju att det var 55 år sedan vår grundare Hugo Jönsson etablerade vårt företag, och det var det otroligt trevligt att dela denna milstolpe med våra besökare. Det var ett förstklassigt deltagande, från det engagerande sant eller falskt-quizet om 1968 till våra presentationer om smarta materialval.


Låt oss tillsammans fortsätta resan mot att minska företags koldioxidavtryck genom smartare materiallösningar och en mer hållbar framtid. Vi ser fram emot innovationerna under de kommande 55 åren! 


 


Den 1 mars 1968 grundades Polykemi av Hugo Jönsson, vilket innebär att vi har utvecklat och producerat plastcompounds i Sverige i mer än 55 år. Detta vill vi uppmärksamma på årets Elmia Subcontractor.


Från 1968 till 2023

Till en början fokuserade Polykemi på den svenska marknaden, men redan efter tre år togs det första steget utanför Sveriges gränser och sedan dess har det gått i en rasande fart. Polykemi Group består nu av sammanlagt tio företag över hela världen med över 300 anställda och har den tredje generationen verksamma inom familjeföretaget. 


Huvudkontoret och den största av våra numera fyra produktionsenheter är dock fortfarande i Ystad, där allt först började.


Vi har kommit en lång väg sedan 1968 och har samlat på oss mycket erfarenhet och kunskap kring plastcompoundering baserat på både ny och återvunnen råvara, som vi tar med oss in i varje projekt.


Hållbarhet har alltid varit viktigt för oss, och de senaste åren har vårt fokus ökat ytterligare sedan vi lanserade Materialsmart® 2021.


Konceptet innebär bland annat att vi kan presentera faktisk data på vilket CO2-avtryck våra material har när de lämnar våra produktionsanläggningar, baserat på en tredjepartscertifierad LCA-studie. Detta tillsammans med vår långa erfarenhet, ger oss optimala förutsättningar att hjälpa våra kunder välja rätt material till rätt produkt. 


Det senaste i utvecklingen är att vi nu även är certifierade enligt ISCC PLUS, vilket bland annat innebär att vi kan presentera två nya biocirkulära PP-compounds som tillskott till vår produktportfölj.


De nya materialen, NATUCOMP BPPH GF5030HC och NATUCOMP BPP EP317R UV, är baserade på biocirkulära och massbalanserade råmaterial. Egenskaperna motsvarar befintliga fossilbaserade och återvunna material. Mer information om detta finns tillgängligt i montern.


Vad hände mer under 1968?

Har du bra koll på vad som hände mer under året 1968? Eller bara är bra på att bedöma vad som är sant eller falskt? Gör vårt quiz om 1968 i montern och tävla om chansen att vinna (med tanke på våra nya biocirkulära material…) en biobiljett!

Eller vill du bara veta mer om hur du kan minska ditt företags koldioxidavtryck?


Oavsett så är du hjärtligt välkommen till monter B02:72!


Föreläsningar om smarta materialval

På Elmia Subcontractor kommer Henrik Palokangas att hålla vår populära och för många tankeväckande föreläsning om smarta materialval.


Henrik Palokangas, Hållbarhetsspecialist för polymera material

Han kommer att bland annat berätta om vårt CO2-e verktyg och hur vi kan mäta våra produkters klimatpåverkan och hjälpa våra kunder att påverka sina klimatavtryck genom sina materialval.


Vi delar med oss av våra insikter om produkttyp, placering och kravbild etc. och hur det bestämmer om huruvida ny, biocirkulär eller återvunnen plastråvara är bästa valet för optimerat klimatavtryck.När kan man se föreläsningen?

  • Tisdag 14 november kl. 11:00-11:20 – Utställarscen, Hall A

  • Onsdag 15 november kl. 11:30-11:50 – Utställarscen, Hall ATvå andra framträdanden

Henrik kommer även att ha två andra framträdanden på mässan:


  • Onsdagen den 15 november, 10:10-10:50 – Stora scenen, Hall B.


Presentation tillsammans med Marcus Wendin från Miljögiraff:

  • Torsdagen den 16 november kl 13:15-13:35 – Sustainability Arena, Hall C.


Mer information om materialsmarta val


Comments


bottom of page