Polykemi firade “50-years of compounding” på Fakuma 2018

Mässor,19 september, 2018

Fakuma 2018 – Monter A3/3110

Polykemi AB som för närvarande är verksamt i Europa, Asien och USA firade 50 år som compoundör på Fakuma 2018. Det var även ett speciellt fokus på framtidens fordon; de eldrivna med specifika krav på lättviktsmaterial och de självkörande med nya krav på interiör design. Utöver detta presenterades även en nysatsning på flamskyddade material samt det evigt aktuella ämnet återvunna material.

Translucent polykarbonat för design av belysning till interiöra applikationer

Framtidens utvecklare kommer att ha ökad kreativ frihet att designa inredningen till framtidens självkörande fordon. För detta ändamål är ett nytt translucent PC material, med eller utan glasfiberförstärkning, under utveckling som ger oanade möjligheter. Materialet är avsett för nydanande belysningsteknik för instrumentpaneler och dörrsidor.

Typiska applikationer är Touch Control-knappar och upplysta ljusstyrningar inbäddade i plastdetaljer som kan vara i kontakt med elektronik.

Polykemis utmaning var att finna kombinationen av ljusgenomsläppande additiver och ljusblockerande pigment för att uppnå rätt kombinationer av ljusspridning och blockering av oönskat ljus.

autonomous-car-Polykemi
polykemi-granulat-produktion

Flamskyddade compounds

I år har utvecklingen av flamskyddade compounds intensifierats på Polykemi. Investeringar överstigande 1 miljon euro i maskiner och kringutrustning har gjorts för den strategiska expansionen av compounds med flamskyddsmedel för att möta framtida högre krav.

Produktprogrammet av high-tech POLYfill PP HC har utökats och omfattar nu versioner med upp till 25% glasfiber i kombination med FR-additiver, som uppfyller kraven från UL.

Slutligen är även en ny glasfiberförstärkt PBT V0 för tunnväggiga applikationer under utveckling.

High-Tech glasfiber/mineral förstärkt PP ersätter PA6, PA66 och PBT

Den viktbesparande high-tech produktfamiljen POLYfill PP HC är numera ett välkänt alternativ till PA6, PA66 och PBT med glasfiber. Dagens situation med begränsad tillgång av PA66 ger produktfamiljen ytterligare fokus. Många har framgångsrikt ersatt PA6 GF 30% med POLYfill PP GF5030HC. Nu visas även intresse att ersätta PA66 med GF 30% med en high-tech polypropen med GF 35%, ett material som uppnår de flesta mekaniska egenskaper jämfört med PA66 GF 30%.

De generella fördelarna med att använda polypropen-baserade material är till exempel viktbesparing, god processbarhet och låg fuktupptagning.

PPH-Bilinteriör-Polykemi
Polykemi-50th-logo

Ett brett program av Polymerblender

En annan höjdpunkt är den stora familjen av blender. PC/ABS i lackeringsbara och anti-gnek varianter. PC/PBT med vidare processfönster, som därtill ger god yta och glans på  formsprutade detaljer. För externa applikationer, finns en ny ASA/PC under utveckling. Detta material uppfyller högt ställda krav från den kommersiella fordonssektorn, med fokus på färgstabilitet och uthållighet av plastens egenskaper under tuffast tänkbara förhållanden.

Miljö och Återvunna material

Polykemi AB utvecklade och tillverkade även återvunna material redan på 1980-talet. Därför erbjuds ett brett produktprogram som t.ex. PP, PA, PBT, PC/ABS, PBT/ASA, ABS m.fl. från internationella produktionsenheter.

REZYcom tillverkas av en blandning av utvalda, kvalitetssäkrade recyklat tillsammans med nyvara och är positionerad mellan allmänna recyklat och nyvarubaserade material. Detta faktum ger utöver den viktiga miljöfördelen även en prisfördel att ersätta nyvarubaserade material i applikationer med högsta kvalitetskrav. Ett exempel är REZYcom PC/ABS som kan fås i vissa mörka färger till fordon. Materialen uppvisar samma kvalitet och har jämförbara materialdata som nyvarubaserade material.

Diskussioner förs även med en ledande OEM om ett framtida samarbete omfattande ett brett spektra av återvunna material.

I produktprogrammet finns numera även materialet REZYcom PP R15000FR V0 som  utvecklats för att uppfylla brandskyddsklassning inom järnvägsindustrin.

Plastpressen informerar om detta:

EPPM (Engelska)

Plastic Portal (Engelska)

Interempresas (Spanska)